Lactatiekundige Dorinda Grouwstra heeft tien jaar ervaring in het geven en begeleiden van borstvoeding en ruime ervaring in de kraamzorg. Zij weet hoe de eerste weken na de geboorte er uitzien en sluit daar feilloos bij aan. Omdat zij ook als professioneel doula bevallingen begeleidt, is zij gewend om goed te luisteren naar de wensen van ouders. Als lactatiekundige is zij niet alleen na de geboorte inzetbaar, ook vóór de bevalling kan zij meedenken over het geboorteplan of informatie geven over borstvoeding.

Dorinda is afgestudeerd hbo-verpleegkundige, gediplomeerd doula en gecertificeerd IBCLC-lactatiekundige. Zij heeft ruime ervaring met het begeleiden van mensen in verschillende situaties. Tijdens de post hbo-opleiding tot lactatiekundige schreef zij haar scriptie over begeleiding tijdens de bevalling en het effect daarvan op borstvoeding. De scriptie heeft als titel ‘De Doulafactor en het effect op borstvoeding’ en is in België in 2010 genomineerd voor ‘beste scriptie’. Als vervolg hierop heeft Dorinda een workshop Geboorteplan ontwikkeld waarin (de start van) het geven van borstvoeding een grote rol speelt.

Workshop Geboorteplan


Als de bevalling naar tevredenheid verloopt, heeft dat op korte én lange termijn een positieve invloed op zowel moeder als kind. Het geeft de moeder vertrouwen in het eigen kunnen, vertrouwen voor een volgende bevalling en het versterkt de band tussen moeder en kind. Uit onderzoek blijkt dat een bevalling waarop je goed terug kijkt, van positieve invloed is op het geven van borstvoeding en op je borstvoedingsrelatie met je kind. Het geboorteplan is een handig en praktisch middel om je wensen rondom de bevalling kenbaar te maken.

Een geboorteplan is een document van maximaal twee A4-tjes waarin je alle wensen van jou en je partner beschrijft rondom de bevalling, de geboorte en het eerste contact met de baby. Voorafgaand aan de bevalling bespreek je het geboorteplan met je verloskundige of gynaecoloog, zodat deze op de hoogte is van jullie wensen en hiernaar kan handelen.

De workshop Geboorteplan bestaat uit een (groeps)bijeenkomst van ongeveer twee uur. We bespreken het belang van het geboorteplan en er worden diverse keuzemomenten uitgelicht die je tijdens de bevalling kan tegenkomen. De lactatiekundige, die tevens doula en kraamverzorgende is, geeft veel praktische, inhoudelijke informatie. Vanuit de praktijk vertelt zij welke opties je tijdens de verschillende fases van de bevalling hebt en wat de consequenties van jouw keuzes zijn op bijvoorbeeld de borstvoeding na de bevalling. Na de bijeenkomst houd je contact met de lactatiekundige via e-mail, totdat je geboorteplan helemaal compleet is.

Heb je interesse in het volgen van de workshop Geboorteplan, stuur dan een e-mail met daarin je naam, telefoonnummer en eventuele vragen die je hebt. Als een groepsbijeenkomst niet wenselijk is, kan deze workshop ook op individuele basis gevolgd worden.